Vodný slalom: Vo finále prvého kola SP absolútna nadvláda Čechov

20.06.2015 Celý región

Praha 20. júna (TASR) - Dve slovenské lode štartovali v 1. kole Svetového pohára slalomárov na divokej vode v pražskej Troji v sobotnom finále. V kategórii singlistov sa o prienik na medailový stupeň usilovali Matej Beňuš i Alexander Slafkovský a obaja za medailovými priečkami tesne zaostali, zvíťazil Čech Stanislav Ježek, Beňušovi patrilo 5. miesto so stratou 3,47 sekundy, Slafkovskému šieste s mankom 3,84.

Ako prvý z desiatky finalistov vyrazil na trať Slafkovský a bol by viac spokojný, keby na ľahšej predposlednej 24. bránke nenabral dve trestné sekundy. Aj Matej Beňuš si v hustom daždi ťukol a ako sa neskôr ukázalo, pripravil sa na 7. bránke o tretie miesto. Po jeho dojazde bolo jasné, že víťazstvo z Troje na Slovensko v singloch nepoputuje. Šanca na medailové umiestenie síce trvala, no len dovtedy, kým do cieľa dopádloval predposledný vo finálovej štartovke Nemec Tasiadis. A to bol ešte na trati skúsený 39-ročný Čech Ježek, ktorý využil dokonalú znalosť domácej trate na víťazstvo. "Zadarilo sa mi a aj keď bolo slnko za mrakmi, dnes mi zasvietilo," povedal v cieli.

Alexander Slafkovský mal po dojazde zmiešané pocity. "Vedel som, že som natesne s časom, keď tam bol ťuk, tak to bol už štvrtý ťuk, čo mal túto sezónu pripravil o umiestenie. S chybami to nebolo zlé, hore som mohol ísť rýchlejšie, pred štvorkou a 12. bránkou som sa najviac spomalil. V týchto miestach bolo treba rýchlo reagovať, lebo nič zadarmo nedostanete. Ťuk na predposlednej bránke bola už moja somarina. Inak v Troji sa mi vždy páčilo, keď postavili náročnú trať, tak si to aj diváci mohli užiť."

Matej Beňuš skončil v sobotu zo Slovákov najlepšie. "Celkom dobre som dopadol, škoda dotyku, mohol som bol na bedni. V riskantnej kombinácii som si na rozdiel od súperov nepomáhal erkami, ja som si veril, no akurát som sa dotkol bránky. Trať sa mi páčila, užil som si to, piate miesto nie je super, no mohlo byť aj horšie."

Martinovi Halčinovi v bránke číslo sedem nevyšla voda a dosť zachraňoval. "Bránky boli nahustené, dosť dôležité bolo, ako vyšla voda. Možno keby som zvolil iný nájazd, mohol som byť rýchlejší. Presvedčil som sa, že v Troji je to vždy nasekané a každá chybička sa prejaví. Aspoň som si pripísal nejaký ten bodík do našej internej nominácie. Jazdy sa mi skvalitňujú, nie je to na zlej ceste, no malých chybičiek som sa nezbavil. Už ma nebaví vymetať nepostupové miesta, tento rok si trúfam na viacero finálových umiestení."

Už semifinále v pomerne chladnom počasí so 14 stupňami naznačilo, že šancu na popredné umiestenie majú kanoisti výlučne s čistými jazdami. Na trati z rozostavaných 25 bránok bol problematický najmä úsek v úvode medzi 6.-9. bránkou, zvyšok bolo možné jazdiť podstatne plynulejšie. Do finále postúpila desiatka a v nej jedine Slovinec Savšek s dvoma sekundami penalizácie. Bezdotykové jazdy ukázali aj obaja slovenskí postupujúci. Slafkovský si o finále zažiadal 10-tou najlepšou jazdou (96,29), Beňuš s piatou (93,65), no keďže v závere už vedel, že zajazdil potrebný čas, tak ho vypustil. "Sústredil som sa na čistú jazdu bez väčších chýb a aj sa mi podarila. Vo finiši som počul hlas moderátora, a tak som si dovolil zvoľniť," povedal Beňuš.

V mužskom kajaku slovenská loď vo finále chýbala. Keďže už dvaja v kvalifikácii zlyhali, v semifinále sa usiloval len Martin Halčin. Prvá polovica trate mu príliš nevyšla, v závere sa snažil stratu dohnať, no letmý pohľad na čas v cieli spôsobil, že si ľahol na chrbát a už v lodi gestom naznačil, aké úsilie do jazdy vložil a aké veľké bolo jeho sklamanie z nepostupovej priečky. Napokon mu ešte dodatočne pripísali dve trestné sekundy a skončil na 23. mieste.

Sobotňajšie tri finálové disciplíny boli pod absolútnou nadvládou Čechov s tromi víťazstvami, singlistu Ježka, singlistky Hoškovej a kajakára Prskavca. Zaujímavosťou bolo, že Brita Clarka dodatočne diskvalifikovali, pretože jeho loď nezodpovedala prepísanej hmotnosti, a Česi mali dvojnásobnú radosť na stupňoch, vrátane nováčika, tretieho Ondřeja Tunku.

Finálové výsledky
C1 muži: 1. Stanislav Ježek (ČR) 90,68 (0), 2. Benjamin Savšek (Slovin.) 91,25 (0), 3. David Florence (V. Brit.) 92,33 (0), ...5. Matej Beňuš 94,15 (2), 6. Alexander Slafkovský (obaja SR) 94,52 (2)

C1 ženy: 1. Kateřina Hošková (ČR) 112,43 (0), 2. Jessica Foxová (Austr.) 113,35 (0), 3. Ana Satilová (Braz.) 116,82 (2)

K1 muži: 1. Jiří Prskavec (ČR) 88,74 (2), 2. Boris Neveu (Fr.) 89,29 (2), 3. Ondřej Tunka (ČR) 90,66 (4)
 

Vyberte región